Sibiu - Capitala Culturala Europeana 2007
Posted by Maya.and... | Labels: Orase... | Posted On vineri, 2 octombrie 2009 at 23:09
Daca ar fi sa ma mut din orasul Brasov si as avea de ales, m-as muta in Sibiu, este al doilea oras preferat din Romania dupa Brasov.
Ceea ce-mi place in mod deosebit la Sibiu, pe langa orasul in sine, este faptul ca aici se intampla mereu ceva, sunt organizate foarte multe evenimente, de toate genurile(Festivalul de Jazz, Festival Medieval, Campionatul Red Bull Enduro Romania, Festivalul International al Artei Lirice, Festivalul International de Teatru, Targul Creatorilor Populari din Romania, etc.).
Totusi, sa "spun" ce ar fi de vizitat in oras.
- Muzeul BRUKENTHAL. Întreaga structură a Muzeului Naţional Brukenthal de astăzi a evoluat în timp dintr-un nucleu unic: colecţiile baronului Samuel von Brukenthal şi dintr-o locaţie unică: Palatul Brukenthal.
Deoarece nu a avut descendenţi direcţi rămaşi în viaţă, baronul von Brukenthal lăsa moştenire prin testament palatul, colecţiile şi restul averii sale unui descendent în linie masculină dintre persoanele cu care se înrudea. În cazul în care urmaşii săi aveau să moară la rândul lor fără a avea copii, familia stingându-se, averea urma să fie preluată de Biserica Evanghelică, iar palatul să devină un muzeu deschis publicului larg, eveniment petrecut în anul 1817.
Pe parcursul secolului al XIX-lea, principala preocupare a muzeului a fost aceea de conservare a patrimoniului existent şi de lărgire a colecţiilor principale prin intermediul achiziţiilor, dar şi de înfiinţare de noi colecţii mai ales în sfera culturii săseşti.(sursa http://www.brukenthalmuseum.ro).
Dupa acest scurt istoric, o sa spun parerea mea dupa ce l-am vizitat. Boring, poate nu stiu sa apreciez arta, dar n-am platit un bilet ca sa vad doar tablouri. Toate camerele sunt pline cu tablouri, singurele "ramasite" ca cineva a locuit acolo sunt o noptiera, doua scaune si un pian. Unde au disparut restul obiectelor?! Mi-e greu sa cred ca intr-o casa de vreo 40 de camere au fost doar tablouri.
Gradina este frumos amenajata, sunt cateva statui in jurul ei si atat...Data viitoare voi sta la o terasa in loc sa vizitez acest muzeu, dar daca va place pictura..go ahead!
- Podul Minciunilor. Initial a fost construit din lemn si reconstruit in 1859 din fier forjat. A fost primul pod din Romania construit din fier forjat. Sunt multe legende in jurul acestui pod, dar cea mai vehiculata spune ca pe acest pod tinerele cupluri isi facea juraminte de iubire, multe din acestea fiind minciuni.
- Turnul Sfatului. Face legatura intre Piata Mica si Piata Mare si momentan este centru de expozitie.
- Biserica evanghelica SF. MARIA. Biserica este una dintre cele mai impresionante cladiri din Sibiu. A fost ridicata in sec XIV pe locul unde exista o veche biserica inca din secolul 12. Cladirea este dominata de turnul pe sapte nivele cu cele patru turnuleţe pe colţuri, semn ca orasul avea dreptul de condamnare la moarte. Cu inalţimea de 73,34 m, turnul este cel mai inalt din Transilvania.(Sursa www.turism.sibiu.ro).
- Complexul National Muzeal ASTRA. Muzeul Satului din Sibiu reprezinta cel mai mare muzeu in aer liber din Estul Europei. Acesta esti situat in Dumbrava Sibiului, la 4 km distanta de Sibiu si ocupa o suprafata de 96 de ha. Aici sunt peste 300 de case din diverse zone ale tarii, in unele se poate intra, altele fiind incuiate sau imprejmuite de gard.
- Casa Calfelor. www.casacalfelor.eu , aici gasiti mai multe imformatii despre istoria calfelor si activitatea lor prezenta, pentru ca inca mai au activitate si oricine poate deveni membru, dar trebuie sa indeplinesca cateva conditii :).
Locatie vizitata in data de : 11.10.2008.
P.S. Ceea ce mai este interesant este modul de amenajare a supermaketurilor, toate se afla la marginea orasului, inclusiv mall-urile. Asa ca pentru un shopping alcoholic este minunat, tot ceea ce vrei se afla intr-un singur loc si nu imprastiat prin tot orasul.